Monastero di Montserrat, Spain

Pozdrav svima! Danas vam pišem post o samostanu Montserrat koji se nalazi na istoimenoj planini u Kataloniji, u Španjolskoj. Posjetila sam ga za vrijeme maturalca, još u 9. mjesecu, a sada sam vam odlučila pokazati malo bolje to mjesto! Ne zaboravite se pretplatiti na blog!



 Ovo svetište je glavno u Kataloniji kao što je bilo i stotinama godina i prije. Današnji benediktinski samostan je izgrađen još 1025.g.








Samostan se nalazi na planini, ali super stvar je što do samog samostana možete doći autobusom ili autom jer nema smisla toliko pješačiti, a pogled je izvanredan.








1811. samostan je spaljen od strane Napoleonove vojske te je bio u ruševinama sve do 1844.g. kada je započela obnova i dogradnja koja je trajala do 1948.














U samostanu se nalazi vrijedan kip Crne Gospe od Montserrata, ali u samostan nisam ulazila jer je red bio ogroman. Prema priči, taj kip su pronašli pastiri 808.g. na gorju Montserrat te je to čudo potaknulo grofa od Barcelone da izgradi samostan.








U samostanskom okružju se nalazi i križni put izgrađen početkom 20.st. i špilja s kapelom iz 12.st.














 Obožavam slike koje sam tamo fotografirala, a sada kada vidim kakvu boju sam imala želim što prije ljeto natrag!






Knjižnica koja se nalazi u samostanu broji preko 250 000 knjiga te sadrži vrijedne rukopise, a neki su među najstarijima na svijetu.










U samostanu su brojna umjetnička djela poznatih slikara i kipara kao npr. Pabla Picassa, Salvadora Dalija, El Greca itd. Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici klikom ovdje.









Unutar cijelog kompleksa imate i nekoliko suvenirnica koje nisu skupe. Većinom se nalaze sveti motivi i stvarčice za kupiti, ali možete pronaći i druge stvari. Meni je ovo bilo prekrasno mjesto za posjetiti i vidjeti nešto novo!













Kako vam se sviđa ovo svetište? :)












Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)










PROČITAJTE JOŠ:






------------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com











*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

3 komentara:

  1. Iskreno, ovo mi je prvi susret s činjenicama o tom mjestu. Izgleda nestvarno. Mislim da bih uživala u pogledu više nego u ičemu. A s obzirom u kakvom je svijet stanju trenutno drago mi je da vidim i neke njegove ljepote. Divan post kao i uvijek! :)

    Savršen nered

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na lijepim riječima! :) Treba nam malo više veselijih vijesti u moru loših.

      Izbriši

SUBSCRIBE