Verona, Italy

Pozdrav svima! Danas vas vodim u Veronu - grad Romea i Julije! 1. post iz Italije, odnosno onaj o Veneciji, možete pročitati klikom ovdje. Ne zaboravite se pretplatiti na blog jer je besplatno! :)





Isti dan smo posjetili i Veneciju i Veronu, ali kao što možete vidjeti, presvukla sam se jer je bilo jako vruće!











U Veroni se nalazi mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika koji su dosta dobro očuvani iz rimskog razdoblja. Grad i danas leži na sjecištu dvije glavne ulice izvornog rimskog vojnog kampa, Cardo i Decumanus, što se može vidjeti na zračnim fotografijama grada.











Verona je industrijsko i trgovačko središte poljoprivrednog kraja (uzgoj povrća, voća, žitarica i vinove loze); kemijska, farmaceutska, papirna, prehrambena industrija i industrija namještaja i obrada kamena. U Veroni se održava međunarodni sajam poljoprivrede i konja još od 1898. godine. U Veroni pored ostalih, svake jeseni održava se i najveći svjetski sajam kamena.






Većina veronskih spomenika je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 1997. godine pod imenom Stara jezgra Verone.








Najslavniji spomenik je Veronska Arena, treći po veličini očuvani rimski amfiteatar iz 1. stoljeća. Izgrađena oko 30. godine, duga je 139 i široka 110 metara, a mogla je primiti oko 22,000 gledatelja na 44 reda mramornih sjedalica. Današnja dvokatna fasada je zapravo unutarnji potporni zid s lukovima, dok je komad izvanjske trokatne kamene fasade ostao samo na jednom mjestu. Od tog kamena su izgrađene brojne građevine srednjovjekovne Verone. Veličanstveni interijer je ipak netaknuti koristi se i dan danas za sajmove, predstave i operu pod zvijezdama za toplih ljetnih noći.








Jako mi se sviđa parkić koji se nalazi uz Arenu u kojem imate dosta klupica i hlada, kao i vodoskok. Jako je lijepo uređen. :)







Za sve ljubitelje mode, u blizini Arene se nalazi dugačka ulica prepuna dizajnerskih, ali i onih pristupačnijih trgovina. Pa tako možete pronaći Louis Vuitton, Victoria`s Secret, Bershka, Zara, Pimkie, MaxMara itd. 








U Veroni postoje dva nogometna kluba: Hellas Verona i Chievo Verona, koji igraju prvu ligu (Serie A) u sezoni 2013./14.
Hellas Verona je osvojila talijansko prvenstvo 1985. godine nakon čega su sudjelovali u ligi prvaka sljedeće godine.







 Naravno da smo došli i do Julijine kuće te njenog slavnog balkona! Gužva je velika, ali možete doći na red i slikati se s njom. Slikanje je besplatno, a mislim da tamo čak znaju biti i nekakve kreativne radionice. Također na ulazu u dvorište možete ostaviti nekakvu porukicu na zidu. Slikala sam se s prijateljicom kraj Julije, pa tu sliku nisam ubacila, a nije mi se dalo opet čekati red. :)








Za kraj vam ostavljam još dvije slikice grada! :)









Prekrasan grad i želim se što prije vratiti! Cijeli mi nekako odiše svim tim pjesmama u kojima je spomenut. :)





Kako se vama čini?












Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)










PROČITAJTE JOŠ:

Plitvice Lakes National Park, Croatia

The best of 2019

Frankfurt am Main, Germany

18 najljepših uspomena

Sukošan i Maslenica, Croatia
----------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com







*This post is not sponsored!*


Maja Poljarević

4 komentara:

  1. Obožavam što o svakom gradu nam daš dovoljno informacija. Ni previše, ni premalo. Spomeneš ono bitno, ali ne okolišaš i ne dužiš zato volim čitati tvoje postove o drugim gradovima. I redovito me zainteresiraš za njih. Bravo! ♡

    Savršen nered

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljena sam gradom. Inače bih jako voljela posjetiti Italiju, između ostalog i Veronu, i drago mi je da si napisala post o njoj. Slike su prelijepe i dala si sjajne informacije i zanimljivosti o gradu.💖

    Sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE