Plitvice Lakes National Park, Croatia

Pozdrav svima i dobrodošli u novi post na blogu! Za početak vam želim čestitati Božić, ukoliko ga slavite i da ove blagdane provedete u društvu najmilijih! :) Napisala sam jedan post vezan uz moj bor te ukrase, pa ga možete pročitati klikom ovdje. Pošto sam ja već poznata po tome da svaki post radim sa zakašnjenjem, tako je danas došao na red post o Plitvicama koje sam posjetila prije neka 2 mjeseca. Nisam ranije uspjela napisati ovaj post jer sam prvo htjela objaviti sve postove vezane uz njemačke gradove koje sam posjetila ovo ljeto, a iza Nove godine kreću postovi iz Italije, Francuske, Španjolske i Monaca. :) Ne zaboravite se pretplatiti na blog! :)





Nacionalni park Plitvička jezera posebna je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. 







Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. 

Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena. 2010-ih pojavilo su se nova dva, Sedamnaesto jezero i 18. jezero koja su nastala čovjekovim djelovanjem, no ona nisu ni čista ni estetski lijepa kao ostala.








Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu. Park je podijeljen na užu i širu zonu prema stupnju zaštite. Nalazi se na području dvije županije, 91% parka je u Ličko-senjskoj županiji, a 9% u Karlovačkoj županiji.








Na Plitvičkim jezerima nalazi se i izvor rijeke Korane, koja se napaja vodom iz jezera. Klima u nacionalnom parku je umjerena planinska. Prvi ozbiljni počeci turizma na Plitvičkim jezerima potječu 1861. godine. Godine 2011. bilo je više od milijun posjetitelja po prvi puta u povijesti ovog nacionalnog parka.

Na krvavi Uskrs 1991. godine na Plitvicama je poginuo prvi hrvatski branitelj Josip Jović.









Nacionalni park sastoji se od 16 jezera, koja se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije. Jezera se dijele na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.










Najveće jezero je Kozjak, ujedno i najdublje s 47 m. Prošćansko jezero je drugo po veličini i proteže se od juga prema sjeveru u duljini od 2,5 km.
Spilja ima oko 30.  Jedan od najljepših slapova na Plitvicama - slap između Milanovca i Gavanovca nazvan je "slap Milke Trnine" po hrvatskoj opernoj primadoni.










Na području Parka prisutna je velika bioraznolikost i mnogo različitih staništa za životinje: jezerašumetravnjacistijenešpilje i dr.
Najatraktivniji dio Plitvičkih jezera su slapovi i sedrene barijere. To je također i posebno stanište, gdje rastu mahovine i raznolik mikroskopski svijet: algebakterijeličinke kukaca i sl. Oni također sudjeluju u nastanku sedrenih barijera.











Šume su stanište za brojan životinjski svijet. Sloj lišća jedno je od najbogatijih mikrostaništa za životinjski svijet u svjetskim razmjerima. To je dom guštera, kukaca, raznih gljiva i bakterija. U Parku je registrirano 321 vrsta leptira, 157 vrsta ptica, te 20 vrsta šišmiša.









Na prostoru Parka pronađen je crni daždevnjak vrlo rijetka vrsta koja živi u Alpama iznad 1200 m i vrlo se rijetko može naći na nadmorskim visinama ispod 1000 m. Na području Plitvica postoji stabilna populacija šišmiša širokouhog mračnjaka, koji je vrlo osjetljiv na uznemiravanja i nedostatak hrane. Mali ćuk najmanji je europski ćuk, živi u crnogoričnim i mješovitim šumama na području Parka.












Na stijenama u kanjonu Korane gnijezdi se sivi sokol, jedna od najbržih ptica na svijetu. Dok hvata plijen može postići brzinu i do 230 km/h. Može se naći na svim kontinentima, osim na Antarktici.















Voda čini samo 1% nacionalnog parka, ali predstavljaju jedan od njegovih najzanimljivijih dijelova. U vodi se razmnožavaju vretenca i komarci. Ima oko 35 vrsta vretenaca, što je četvrtina svih europskih vrsta vretenaca. Voda na Plitvicama bogata je vapnencem i kisikom pa se mogu naći i pastrve i riječni rakovi. Mogu naći i vrste, koje su vrlo zahtjevne prema ekološkim uvjetima poput vidre. Ona je noćna životinja i živi usamljenički pa se rijetko viđa.














Legenda:

"Plitvička jezera sastoje se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Cijeli se ovaj kraj na nekim kartama još uvijek naziva Vražji vrt, zbog svojeg položaja i povijesti. Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo, dok razina vode nije narasla dovoljno, da oformi jezera."





Ovo je meni bio 2. posjet Plitvicama i svakako bih se voljela opet vratiti. Prekrasno mjesto! Ne smijem izostaviti da se morate odgovarajuće obući te ponijeti dosta tekućine, također morate slijediti upute sa znakova i ne kretati se tamo gdje nije dozvoljeno! Po slikama ste mogli vidjeti da je u cijenu ulaznice uključena i vožnja brodom te mini-busom. Sve detaljnije možete pročitati klikom ovdje.












Jeste li kada bili na Plitvicama? Kako vam se čine?







Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)







PROČITAJTE JOŠ:

Ettlingen, Germany

Godišnji makeup favoriti - 2019.

Baden-Baden, Germany

YouTube kanali koje pratim/ 4.dio

Stuttgart, Germany


---------------------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com







*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

Broj komentara: 9:

  1. Hrvatska generalno ima jako lepa mesta za posetiti, i jedna je od par država Balkana koje nisam posetila a volela bih i Plitvice su mi definitivno jedno od omiljenih mesta koje bih želela da obiđem u Hrvatskoj. Predivno nešto, zaista 😍

    thegirlnamedana.blogspot.rs

    OdgovoriIzbriši
  2. Looks really wonderful, beautiful pictures <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam Plitvice, bila sam sigurno bar pet puta,a možda i više. Prekrasno mjesto!

    OdgovoriIzbriši
  4. Generalno mi je Hrvatska kao zemlja lijepa iako nisam imala prilike da ju posjetim, a Plitvice su mi definitivno najljepše mjesto u njoj. Sjajan post, oduševljena sam.💖

    Sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš uskoro imati prilike posjetiti nas! :)

      Izbriši
  5. Na insta sam vidjela ove divne fotkice i odmah poželjela da posjetim Plitvice, divno mjesto zaista! Super post! ❤

    LIVING LIKE V

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE