FC Bayern Munchen, Allianz Arena

Pozdrav svima i dobrodošli u novi post! :) Ako me pratite na Instagramu (@onlymaja1), mogli ste vidjeti da sam provela 10-ak dana u Munchenu. Bila sam ondje po prvi put i jedva sam dočekala da negdje odem s obzirom da je većina nas ovo vrijeme provela u istom mjestu. Odlučila sam napisati post, kao i svaki put i staviti nekoliko slika da vidite kako mi je bilo. :) Danas vam posebno vodim kroz Allianz arenu, pa ukoliko vas zanima više o tome, nastavite čitati i ne zaboravite se pretplatiti na blog! :)



Svi znamo koliko volim nogomet, a i putovanja, pa se ovo super spojilo. 


Bayern mi je jedan od dražih klubova i stvarno imaju bogatu povijest. Osnovan je 1900.g od strane jedanaest nogometaša vođenih Franzom Johnom te se natječe u 1. njemačkoj Bundesligi, koju je osvojio rekordnih 30 puta. Bayern je također pet puta osvajao naslov prvaka Europe.
Prvo ću reći nešto više o samom stadionu, a kasnije i o nogometnom klubu. :)











Arena je smještena na sjevernom rubnom dijelu grada, a otvorena je 2005.g. Kapacitet sjedećih mjesta je oko 70 000 te je gradnja ovog stadiona koštala oko 550 milijuna eura. 

Fasada arene je izgrađena od 2.874 ploha koje su pokrivene izuzetno tankim specijalnim folijama od samo 0.2 milimetra. Svaka ploha može imati crveno, plavo ili bijelo obojenje. Pomični zastori koji su instalirani ispod krova mogu biti izvučeni da štite od sunca.












Gosti svoja vozila mogu parkirati u najvećem parking kompleksu u Europi. Četverokatna garaža ima ukupno 9.800 parkirnih mjesta. Za autobuse postoje nevjerojatna 350 mjesta (240 na sjevernom i 110 na južnom ulazu). 130 parkirnih mjesta je rezervirano za osobe s invaliditetom.



Vlasnici Allianz Arene su 1860 Munchen i Bayern Munchen nakon što je Bayern kupio preostalih 50% dionica stadiona od 1860 Munchena. Glavni sponzor je Allianz koji je uložio ogromne novce da bi u imenu stadioma bilo ime njihove tvrtke.








2013. godine klub je osvojio prvenstvo, kup i Ligu prvaka, a zatim i europski superkup te Svjetsko klupsko prvenstvo. Svi trofeji su izloženi u muzeju i to sve izgleda jako lijepo. 










Svidjelo mi se što nema puno ljudi, pa sve možete fino na miru obići. ;)




















Od početka sezone 2005./06., Bayern domaće utakmice igra na Allianz Areni. Prije toga, klub je 33 godine igrao na Olimpijskom stadionu. Glavne su boje momčadi crvena i bijela, a logotip kluba prikazuje boje pokrajine Bavarske.










Danas je Bayern jedan od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu s više od 250 000 članova. Uz to, postoji više od 3.800 službeno registriranih klubova obožavatelja (fan-clubova) s oko 285 000 članova. Klub također ima momčadi iz različitih sportova, kao što su šahrukometkošarkagimnastikakuglanjestolni tenis te ostale nogometne momčadi (ženerezervejuniori) s više od 1.100 aktivnih članova.










Na početku sezone 2012./13. Bayern osvaja DFL Superkup protiv rivala Borussije Dortmund. U klub dolaze nova pojačanja, a jedno od njih je bio i hrvatski napadač Mario Mandžukić. Bayern ubrzo postaje prvi klub u povijesti Bundeslige s pobjedama u prvih osam susreta nakon slavlja od 5:0 nad Fortunom Düsseldorf.







1. srpnja 2013. španjolski trener Pep Guardiola preuzima kormilo kluba. U klub stiže Mario Götze iz dortmundske Borussije za 37 milijuna , postavši u to vrijeme najskuplji njemački nogometaš u povijesti.


Za klub su ranije nastupali Robert KovačNiko Kovač i Zlatko Škorić. Početkom 2010-ih do najkasnije 2014., članovi kluba su bili i hrvatski nogometni reprezentativci Ivica OlićDanijel Pranjić i Mario Mandžukić a od 2019. u klubu je Ivan Perišić .













Sve detalje, cijene ulaznica itd. možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici klikom ovdje. Na izlasku iz muzeja se nalazi fan-shop! :)








Kako vam se sviđa stadion?






Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)







PROČITAJTE JOŠ:

Kraj pandemije, matura?

Park prirode Pauk, izletište Jankovac

ILI - ILI

Barcelona, Spain

Ljetna ponuda - Manzara

Top 5 gradova koje sam posjetila

---------------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com








*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

Broj komentara: 7:

  1. I ponovno ti zavidim. :) Odličan post, slikice fenomenalne i nadam se da ću jednog dana i sama posjetiti Allianz Arenu kao i sam Munchen.

    Savršen nered

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne slike si napravila ❤️

    lepotaodaleks.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaoj pa mogu da zamislim koliko si se lepo provela, a to se vidi i na fotografijama koje su savršene. Baš mi je drago da si uživala! ❤😊

    www.iammilitza.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Oduševljena sam stadionom. Čak i meni, koja pojma nemam o fudbalu bi bilo interesantno. Divan post. Milo mi je da si se lijepo provela.🥰

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE