Park prirode Papuk, izletište Jankovac

Pozdrav svima i dobrodošli u jedan skroz novi travel post! Otkako se u Hrvatskoj karantena ukinula i mjere stožera civilne zaštite popustile dosta ljudi je odlučilo otići negdje na izlet. Tu ideju svakako podržavam jer svima je dosadilo biti u jednom objektu već 2 mjeseca i svi smo željni mali slobode, naravno uz poštivanje svih mjera socijalne distance. Jučer sam sa svojom obitelji po prvi puta posjetila park prirode Papuk, odnosno izletište Jankovac, a svoje dojmove ću vam iznijeti u ovome postu! Ne zaboravite se pretplatiti na blog klikom na "prati" u rubrici "pratitelji" sa desne strane. :D





Park prirode Papuk



Papuk se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slavonije, a parkom prirode je proglašen 23.4.1999.godine.

2007. godine Papuk je zbog vrijednog geološkog nasljeđa postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj.
Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske – Slavonije - su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk - najljepša planina u Slavoniji.
Geomorfološkeklimatske i vegetacijske karakteristike Parka prirode Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja.





Vrsta drveća koja prevladava ovim područjem je bukva. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune, no prije 200 godina ovo je područje također bilo nastanjeno medvjedimavukovima i risovimaDanas su guste šume Papuka stanište i utočište jelenasrnadivljih svinjalisica i kuna… 


Službena stranica parka: https://pp-papuk.hr/



Izletište Jankovac


Izletište Jankovac me podsjeća na "slavonska" Plitvička jezera. (Post o Plitvičkim jezerima možete pročitati klikom ovdje.)Visoravan je smještena na sjevernoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka. Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca, a zatim preko prijevoja na južnu stranu Papuka u selo i izletište Velika. Nisam ni znala da ovoliko lijepo mjesto imamo u Slavoniji.








Ulaz je samo 10 kuna po osobi ili otprilike 1,50 €. Možete ponijeti svoju hranu, vodu itd. ili jesti nešto u njihovom restoranu gdje su cijene isto pristupačne, a šetnja parkom traje oko sat i pol vremena do 2 sata.








Današnji planinarski dom na Jankovcu jedan je od najljepših planinarskih domova u Republici Hrvatskoj. Do takvog današnjeg stanja došlo se kroz niz godina. Prvi je planinarski dom na ovoj lokaciji sagrađen prije 80 godina. 













Zanimljivo mi je to što je za izgled izletišta Jankovac zaslužan plemeniti Josip Janković, voćinski vlastelin – kojega se često naziva i grofom, iako to nikad nije bio – a koji je kao osebujan i poseban čovjek prepoznao ljepote ovog prostora još početkom 19. stoljeća i to ne samo prepoznao već izgradio, unaprijedio i oplemenio. Grob grofa Jankovića se također nalazi u sklopu parka.








Jankovac je u jednoj lijepoj prirodnoj dolini, koju okružuju bogate bukove šume i brojni izvori i potoci podno Papuka. Da bi u toj lokaciji probudio romantični, atraktivni okoliš plemeniti je Janković izvršio određene radove. Prvo je uredio tri izvora, uklonio dio šume i oblikovao širu dolinu; u njoj oformio dva jezera usmjeravajući prema njima brojne izvore podno stjenovitih obronaka s istočnog ruba doline. 





Potom je kanalizirao potok iz jezera i usmjerio ga prema trećem manjem jezeru na zapadnom dnu doline, na mjestu gdje se dolina obrušava u kanjon rječice Kovačice. Time je stvorio posebnu atrakciju, slap Skakavac. Zbog obilja vode i svoje visine, slap pruža veličanstveni prizor, jedinstven na području Slavonije, posebice za jake zime kada se zamrzava u atraktivan ledeni stup.













Prilazi Jankovcu lijepi su i ugodni , uz živahne potoke i u sjeni stabala. Do Jankovca vodi cesta Velika – Jankovac, a moguće je doći i pješke brojnim planinarskim stazama. Svojim položajem, a i svim značajkama koje imaju visoku obrazovnu i turističku vrijednost park-šuma Jankovac je svakako središnje mjesto Parka prirode Papuk koje ne biste smjeli propustiti vidjeti.


Službena stranica izletišta Jankovac: https://www.jankovac.hr/











Definitivno super iskorišteno vrijeme! Kako se vama sviđa ovo mjesto?









Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)










PROČITAJTE JOŠ:

Top 7 outfita Tamare Kalinić

ILI-ILI

Top 5 gradova koje sam posjetila

Barcelona, Spain

Pretpostavke o meni/ 2.dio

FC Barcelona, Camp Nou

-------------------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com











*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

Broj komentara: 9:

  1. Predivno izgleda,drago mi je da si malo uživala!Fotke su fenomenalne,odličan post <3
    beautyqueen000.blogspot.rs

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelijepo mjesto. Bukvalno me ostavilo bez daha i voljela bih posjetiti. Divan travel post.❤️

    Sweet-dreams-14.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako je divno ovo mjesto! Ja obožavam tvoje postove <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan post, slike, a i mjesto! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, baš volim prirodu, divno mjesto i super fotografije :D

    Delilah's Stories | Filmtastično

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE