In Memoriam - Toše Proeski

Pozdrav svima! Danas sam po prvi puta odlučila napraviti "In Memoriam" post, odnosno post u sjećanje na neku osobu koja više nije s nama! :( Ovaj post sam odlučila posvetiti jednom od mojih najdražih pjevača - Toši Proeskom! Na današnji dan, prije 11 godina nas je zauvijek napustio! Opisat ću vam malo kako sam ga zavoljela i kada, koje su mi njegove najdraže pjesme i još mnogo toga, a ako vas zanima, nastavite čitati! :) Ne zaboravite se pretplatiti na blog jer je besplatno!





Mislim da je nemoguće da osoba sa područja Balkana ne zna tko je bio Toše Proeski, ali ako ne znate, ukratko ću vam objasniti. Toše Proeski je bio makedonski pjevač anđeoska glasa. Izvodio je pop i narodnu glazbu. Od ranoga je djetinjstva pokazivao ljubav prema glazbi. 



ŽIVOT, OBRAZOVANJE I KARIJERA

Glazbeno obrazovanje dobio je u muzičkoj školi, te na skopskoj Muzičkoj akademiji. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Te ispite planirao je položiti na proljeće 2008., a najviše ga veselio diplomski rad – cjelovečernji klasični koncert. Zvali su ga "makedonskim Pavarottijem" i "makedonskim Oliverom".







Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je "Ave Mariju" i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je s 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu "Makfest"

Usprkos tomu što je nizao uspjehe, ostao je skroman. Kako je počeo pjevati u tinedžerskoj dobi, obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretak, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih. Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija



Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. 

No, veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma "This world", snimljena 2004. postala je UNICEF-ova himna.



Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjemom "Life", gdje je osvojio 14. mjesto. 



Na hrvatsko tržište probija se 2004., zahvaljujući suradnji s Tonijem Cetinskim, s pjesmom "Lagala nas mala". On ga je pozvao i da mu gostuje na turneji. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku Dan za nas, čime je dobio priliku da se čuje u hrvatskom eteru. Hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela, a najbolji pokazatelj je izbor prema kojem je Toše Proeski izabran za najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog podrijetla. Imao je četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40 tisuća prodanih albuma u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. 





Jedini je inozemni pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Nakon pobjede na HRF-u rekao je, da mu nagrade nisu važne, već da pjeva za publiku: »Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas činu ljudima»



Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit "Srce nije kamen". To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine. Posljednjih godina je trijumfirao na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije. Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene, a makedonskoj narodnoj glazbi posvetio je album Božilak (duga), gdje je najdojmljivija izvedba pjesme "Zajdi, zajdi, jasno sonce".






PRERANA SMRT :(


Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine u 26. godini života oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom marke Volkswagen Touareg i udario u teretni kamion. 

FILM O TOŠI MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDJE.

Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. U sudaru se nisu aktivirali zračni jastuci.
Ova vijest se brzo proširila balkanskim medijima, a kasnije su je prenijele i neke uglednije televizijske postaje. Makedonska televizija prekinula je emitiranje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji, 17. listopada proglašen danom žalosti.



Svoj je posljednji intervju dao večer prije pogibije, u emisiji "Vrteleška" Vesne Petruševske, u kojem je između ostalog iznio i svoje planove u budućnosti, koji se igrom sudbine neće moći ostvariti. Sama voditeljica istaknula je da je Toše bio nešto najbolje što je Makedonija imala u posljednjih 50 godina i da je cijela država s nevjericom primila tragičnu vijest, te da su gotovo svi građani odmah po primitku vijesti, došli mu iskazati počast paljenjem svijeća u Skopju i Kruševu.


SVAKAKO POGLEDAJTE PRILOG NOVE TV KLIKOM OVDJE.


Ja sam ga počela slušati sa samo 5,5 godina i bio je prvi pjevač kojeg sam ikada zavoljela i dalje ga volim slušati! :D Njegova smrt me jako pogodila i iako sam bila mala, još uvijek se svega sjećam kao da je jučer bilo. Ležala sam u dnevnom boravku i gledala TV i odjednom su na svakom programu bile izvanredne vijesti, emisije... Nije mi bilo jasno što se događa i mislila sam da se šale. :( Sjećam se da je jedna voditeljica govorila :"Toše je bio zvijezda." To mi je i dan danas ostalo. Toliko su me "bombardirali" tim šokantnim emisijama i svime i počela sam plakati jer nisam htjela vjerovati da njega uistinu više nema. 



Neke od mojih omiljenih pjesama:
















Svakako bih jednoga dana htjela posjetiti Skopje gdje se nalazi njegov kip te njegovo rodno mjesto Kruševo i spomen dom. :) Još uvijek čuvam 24sata i prilog koji je izašao o njemu dan nakon što je poginuo. <3 Volim ja slušati još pjevača, ali on će uvijek nekako biti poseban za mene! :D


Žao mi je svakako što više nije s nama jer bih mu svakako išla na koncerte da je živ, ali sada to samo mogu gledati na Internetu. Sigurno nas sada sve gleda s nekog boljeg mjesta! :)




JESTE LI VI VOLJELI SLUŠATI NJEGOVE PJESME? KOJE SU VAM NAJDRAŽE?






Nadam se da vam se svidio današnji post!
Do idućeg posta, pozdrav! :)



PROČITAJTE JOŠ:

Healthy chocolates 

Interliber 2017.

New in: Oriflame

Budapest 2017

Beauty blogger tag

Belgrade


--------------------------------------------------------------------------
INSTAGRAM: @onlymaja1
MAIL: beautycorner2111@gmail.com









*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

Nema komentara:

Objavi komentar

SUBSCRIBE