Čitanje (ne)dolazi u pitanje

studenoga 15, 2017
Pozdrav svima! Za danas sam pripremila post o važnosti čitanja knjiga! Uživajte!

U današnje vrijeme tehnologija je preuzela stvar u svoje ruke i često razmišljamo :“ Tko još čita knjige?“  Sama pomisao na to nas zamara i odmah se sjetimo debelih knjižurina i monotonih lektira, no nisu sve knjige tako loše. Mnogi misle da za čitanje treba strpljenja, truda i vremena i zato im se ne da. Ako nešto želiš pronaći ćeš način, a ako ne naći ćeš izliku. Kratko i jasno.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Jedna od mnogobrojnih prednosti zašto čitati knjige je ta što tako bogatimo svoj vokabular i postajemo rječitiji. Učimo mnoštvo novih stvari i razvijamo naše komunikacijske vještine te se možemo vješto izraziti. Dio opće kulture je znati neke važne pisce te koja su djela napisali, a kamoli bitnija djela za hrvatsku književnost. Kroz cijelo moje školovanje se provlačila „neka Judita“ i uvijek su nam profesori govorili kako je ona bitna, ali da ju nećemo u tome razredu čitati. Kada je došao na red 2. razred srednje škole odlučila sam ju pročitati i izraditi prezentaciju. Zapravo je jako zanimljiva knjiga iako je pisana starohrvatskim jezikom. Mogu reći da sam ponosna na sebe što sam pročitala tako važno djelo od kojega mnogi na samom početku odustaju.                                                                                                              Nedostatci knjiga su upravo ti što su mnoge knjige zastarjele i ne zanimaju današnju mladež. Teže je čitati starohrvatski jezik i nerazumljiv je. Više bismo čitali nešto prikladnije i modernije za naše vrijeme. U našim školama mnogi učenici čitaju zato što „moraju“. Stalo im je do ocjene i ne žele dobiti 1.

S druge strane, na Internetu možemo pronaći razna djela, skraćene verzije, sažetke te ih pročitati. Postoje i razne obrađene verzije koje će nam znatno olakšati ako nam nešto nije jasno. Koliko je dobra toliko je i loša pojava moderne tehnologije. Ako smo duže vremena za ekranom to loše utječe na naš vid.

                                                                                                                                        Moje mišljenje je da vrijedi čitati knjige jer time svakako pridonosimo našoj općoj kulturi, ali i smatram da se lektire trebaju prilagoditi današnjem vremenu. Učenicima bi čitanje knjiga trebalo biti zadovoljstvo, a ne mučenje.


Volite li vi više knjige ili e-knjige?


P.S. Fotografije preuzete s Interneta.


Pozdrav!

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/onlymaja1/?hl=hr
MAIL: beautycorner2111@gmail.com

*This post is not sponsored!*


Nema komentara:

Pokreće Blogger.